Luftrensende planter

De fleste planter har evnen til å forbedre luftkvaliteten ved å fjerne skadelige stoffer fra lufta, men det er spesielt noen som gjennom forsøk har vist seg å være mer effektive enn andre. Det er nok ogsåfremdeles mange planter som ikke har vært testet enda.

Noen av de mest effektive er:

  1. Svigermors tunge (Sansevieria trifasciata). Denne planta er kjent for å fjerne store mengder av toksiner fra lufta som f.eks. formaldehyd, triclorethylene og benzen.
  2. Eføy (Hedera helix) er kjent for å fjerne et stort antall av gasser fra lufta, deriblandt formaldehyd, benzen og xylene.
  3. Dvergpalme (Chamaedorea elegans) er svært effektiv til å fjerne formaldehyd noe som det er mye av i rom med nye tepper og møbler av sammenpresset trematerialer.
  4. Fredslilje (Spathiphyllum) fjerner også mange skadelige stoffer fra lufta.
  5. Aloe Vera planter er effektive til å fjerne formaldehyd samtidig som den er bra for huden.

 

Det er verdt å merke seg at plantenes effektivitet til å fjerne skadelige stoffer avhenger av størrelse og/eller mengde av planter og om de har god trivsel eller ikke.

En plantevegg vil nok være mye mer effektiv enn enkeltplanter rundt omkring. Eksempelvis vil en plantevegg på 20m2 ha ca 500 planter.