Planter på resept?

Planter på resept?

plantevegg

Luftrensende Bostonbregner i plantevegg

Skriv ut resept på planter til deg selv.

  • Energieffektive bygninger avgir og samler opp giftstoffer. 

  • Dette inkluderer benzener, ammonium og formaldehyd som kan ha skadelige virkninger på folks helse og resulterer i bl.a. hodepine og hoste.

  • Plansjer viser spesielle potteplanter som kan nøytralisere forurensere f.eks. grønnrenner som fjerner xylene, en gass fra trykksverte som finnes i lufta.

  • Dette er basert på et NASA studie som ser på SBS (Sick Building Syndrome). 

Infoplakat avslører hvilke planter som best reduserer skadelige stoffer hjemme og på arbeidsplassen.

Energieffektive bygninger er kanskje bra for å holde fyringskostnadene nede, men de kan også gjøre oss syke.

Printere i kontormiljø og vaskemidler avgir potensielt skadelige stoffer som kan forårsake svimmelhet, forvirring og sår hals.

Men den gode nyheten er at symptomene kan bli bekjempet ved å velge riktige potteplanter å ha i nærheten som f.eks. Fredslilje og Krysanthemum, som er noen av de mest effektive.

En plansje produsert av en rådgivningsnettstedet Love The Garden viser de beste plantene som er best i å bekjempe giftstoffer.
Ved å bruke data fra NASA studiet har de avslørt hvilke planter som kan nøytralisere skadelige kjemikalier i omgivelsene.

F.eks. en mekaniker som er utsatt for bileksos kan vurdere å ha en Aglaonema (sjømannstrøst), mens en trykker kanskje skulle kjøpe en bostonbregne eller grønnrenner.

planter

NASA’s Clean Air

Den informative plansjen er basert på NASA’s Clean Air studie fra 1989 hvor forskere satset på å finne de plantene som er mest effektive til å ta opp skadelige stoffer fra lufta.

Selvom den er 25 år gammel er den fortsatt den mest fullstendige undersøkelsen som er gjort på dette området.

WHO fant på den tida ut at 30% av nyrenoverte bygninger hadde problemer med SBS der folk har symptomer på plager pga forurensing i bygninger.

Siden da har problemene bare blitt større da våre hjem og kontorer har blitt mer tette bygninger, godt isolerte og energieffektive.

Lite lyskrevende potteplanter har vist et stort potensiale for å forbedre innendørs luftkvalitet ved å fjerne organiske forurensere fra lufta i slike energieffektive bygninger.

A bruke slike planter er en av de beste måtene å redusere SBS plager assosiert med mange nye energieffektive bygninger. I tillegg vil det å bruke en mengde planter som f.eks. i Plantevegger være enda mer fordelaktig i store rom.

Planter er forskjellige mht å fjerne giftige stoffer fra innelufta inkludert benzen, ammonium og formaldehyd.

NASA fant et kjemikalie som heter trichloroethylene i lufta i noen bygninger.

Det er også funnet i trykksverte og maling og kan forårsake hodepine, oppkast og tretthet.

Inneplanter inkludert liljer og Gerbera har vist å fjerne giftstoffer fra lufta.

Formaldehyd er en allestadsnerverende kjemikalie som finnes i praktisk talt alle innendørs miljø. Studiet fastslår at det også finns i papirposer, servietter og andre syntetiske materialer som forårsaker irritasjoner i nese, munn og hals.

I ekstreme tilfeller kan det forårsake hevelse i svelg og lunger, men noen av disse plagene kan lindres av planter som dvergdaddel palme og bjørkefiken.

 Planter som fungerer

Benzen som finns i plastikk, farger, vaskemidler og bilavgasser er en annen luftbåren giftstoff som finnes i mange bygninger.

Renholdere og mekanikere som gnir seg i irriterte øyne eller føler seg svimmel, eller med hodepine og øket hjerterytme bør vurdere en Aglaonema eller eføy.

Xylene som er funnet i trykk, gummi, ler og tobakksrøyk kan resultere i hjerteproblemer så vel som lever og nyreskade, men en broketbladet svigermors tunge (Sansevieria) kan stoppe disse symptomene.

Stolte huseiere som ofte vasker vinduene sine og vokser gulvene med stoffer som inneholder ammonium så vel som bønder som handterer gjødsel i lukkede rom bør vurdere en flamingo eller Raphispalme for å forbedre innelufta.

Likevel er det to planter som sies å rense lufta for alle fem potensielt skadelige stoffer og det er fredslilje og krysanthemum som er sagt å vere mest effektive.

[contact_form]

 

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather