Plantedoktoren: Roten til problemet.

Plantedoktoren: Roten til problemet.

plantevegg

Plantedoktoren om planterøtter

Alle har hørt frasen “la oss gå til roten av problemet” Når det gjelder planter kan dette gjelde både figurativt og ordrett. Røtter er gjemt i jorda og det er lett å overse dem og ikke sjekke om de har det bra og fungerer som de skal. Planterøttene kan fortelle oss mye om helsetilstanden til plantene våre. De har flere viktige oppgaver, som å holde planten forankret og å ta opp og holde på vann. På grunn av dette må plantene ha friske røtter.

Å sjekke plantenes røtter er omtrent som å se under panseret på bilen, problemet er ikke så åpenbart før du ser nøyere etter. De fleste veksthusgartnere bruker mer tid på å undersøke røttene på plantene enn noe annet og dette kan ofte gi oss informasjon om kommende problemer. Å vente helt til vi ser symptomene på overflaten kan bli skjebnesvangert og koste oss dyrt. For å være føre var er en rotsjekk til stor hjelp.

Vær din egen plantedoktor

For dere som har plantevegg så trenger dere ikke å gjøre noenting, da er det en serviceavtale og det kommer en fagmann hver fjortende dag for å se om alt er som det skal. Dette er for vanlige potteplanter som dere har på kontorpulten eller andre steder på arbeidsplassen. Å undersøke røttene på planter i små potter er forholdsvis enkelt, det er vanskeligere i store potter og kar. Generelt kan man si at dess hvitere røttene er dess friskere er de. Etterhvert som plantene blir eldre blir røttene mørkere, men prinsippet gjelder fortsatt. Røtter som er brune, svarte, myke eller råtne indikerer at planten ikke har det bra. Hvis det lukter vondt i tillegg kan du være sikker på at noe er galt. Problemene kan ha oppstått på grunn av følgende:

  • For mye eller for lite vann
  • Jord med dårlig drenering
  •  Uttørking
  • Rotsykdommer
  • Giftige stoffer/for mye gjødsel

Hvis du er opptatt av dine planters ve og vel er det lurt å bli bedre kjent med rotsystemet til plantene. Husk på når du vanner plantene dine at røttene også trenger luft for å puste. Dette vil hjelpe til med å holde plantene friske, se penere ut og leve lenger.

plantedoktoren

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather