Levende planter på arbeidsplassen

Levende planter på arbeidsplassen

levende planter på arbeidsplassen

Levende planter på kontoret – for en trivelig arbeidsplass.

Den positive effekten av å ha levende planter på arbeidsplassen har som kjent vært tema for mange og gjentatte forsøk. Gang på gang har resultatet vist seg å bli det samme: Planter fungerer godt.

Det er vanskelig å regulere inneklimaet på en arbeidsplass godt. Det kan lett bli for varmt, for kaldt, for tørt eller for fuktig. Det er også vanskelig å gjøre alle til lags; det som en mener er for varmt er for kaldt for en annen.

I tillegg vil printere, kopimaskiner, dataskjermer, gulvbelegg, maling og tapeter utskille kjemiske stoffer til lufta som påvirker kvaliteten på inneklimaet.

Resultatene av dårlig inneluft er velkjente: irriterte øyne, hodepine, hudplager og tørre slimhinner i nese og svelg. Det er ikke bare ubehagelig, men også helseskadelig.

Tørr hals? Rennende øyne? Gjentagende hodepine? Levende planter vil forbedre arbeidsmiljøet ditt året rundt.

Om vinteren når varmen står på fullt blir det for lite fuktighet i lufta og det fører til problemer. De fleste trives best ved en relativ luftfuktighet på mellom 30% og 60%, men mange steder er det vanskelig i det hele tatt å oppnå en luftfuktighet på 30% om vinteren. Det er ikke perfekt inne om sommeren heller. Lukkede klimakontrollsystemer der man selv ikke kan åpne vinduene og regulere temperaturen er vanlig. Det viser seg at de ansatte heller ikke er fornøyde med temperatur og luftfuktighet i bygninger der de nyeste og mest moderne klimakontrollsystemene er tatt i bruk.

Men du kan faktisk lett forbedre inneklimaet ved bruk av planter og spesielt plantevegger der det er mange planter på en flate! Levende planter hjelper til med å lage et sunt inneklima og en triveligere arbeidsplass. Plantene tilbakefører vanndamp til lufta, absorberer varme, binder støv og eliminerer skadelige stoffer fra lufta. Noen planter avgir mye vann og andre planter renser lufta for formaldehyd fra bygningsmaterialer, papir og møbler.

Hvilke planter?

Forskjellige planter har ulike virkninger – noen renser lufta og noen tilfører fuktighet. Planter som forbruker mye vann kan øke luftfuktigheten med opp til 15%. Anbefalte planter til luftrensing er: dvergpalme, arecapalme, devergdaddel palme, ficus, eføy, bregner, philodendron, fredslilje, svigermors tunge og gullranke. Anbefalte planter for å øke luftfuktigheten er f.eks. boston bregne, sparmannia, papyrus, bambus, grønnrenner og fredslilje.

Se disse to linkene med lista som NASA har utarbeidet som de beste luftrensende plantene.

Nasa Clean Air Study

Nasa Clean Air Study

Færre klager og mindre sykdom.

På et sykehus i Norge ble det gjort en undersøkelse om helsetilstanden blandt de ansatte på en røntgenavdeling. Så snart det ble plassert levende planter med kunstig lys på avdelingen ble det mye mindre klager på helseplager. Det resulterte i en permanent reduksjon av sykefraværet fra 15% til 5% i løpet av 6 mnd. Følgende plager ble redusert:

Øye irritasjoner – 15%
Tørr hals – 31%
Tretthet – 32%
Hoste – 38%
Hodepine – 45%

Mer planter – mindre stress.

Nærveret av levende planter virker ikke bare inn på inneklimaet. Forskere har funnet ut at ved å ha et utsyn til noe levende grønt vil det redusere stress innen 5 minutter. Forsøk i Nederland har vist at personer som tilbringer mer enn 4 timer foran en datamaskin føler seg mye bedre med planter i nærheten!

Den grønne utsikten.

Et grønt innendørs miljø.
De fleste bedrifter i dag innrømmer at de har et ansvar for og er villige til å bevare miljøet og sine ansattes velferd og derfor ofte strever etter et ‘grønt’ image. De bør starte med et sunt innendørs miljø. Planteinstallasjoner passer perfekt i bedriftenes satsning innen helse, Miljø og Sikkerhet. Som arbeidstaker kan du faktisk kreve dette.

Gjør din arbeidsplass bedre.

Alle som vil gjøre seg selv, sine kollegers og sin bedrift en sunn tjeneste vil forsikre seg om at det er levende planter på arbeidsplassen. Dette garanterer en bedre arbeidsatmosfære og et sunnere arbeidsmiljø. Fordelen for arbeidsgiveren er også stor: mindre fravær på grunn av sykdom og større produktivitet.

 

 

Meld deg på vårt Nyhetsbrev

[mailchimp Optin=»1″]

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather