Hvorfor liker vi så godt grønnfarger?

Hvorfor liker vi så godt grønnfarger?

 

grønnfarger

Grønnfarger er bra

Mange gode ting er grønne. Grønn te, grønne epler, broccoli, grønt reduserer stress og trær og planter gir oss oksygen.
Vi dras mot den grønnfarger av ganske selvsagte grunner. De bringer oss nærmere naturen og skaper et mykere miljø som forbedrer vår mentale helse, øker kreativitet og fokus. Grønt er ofte fargen på sunne, bladgrønnsaker som er gode både for helse, sinn og kropp.

Fotosyntesen.

Men det viser seg at menneskets dype forbindelse til grønnfarger er mye eldre og mer primitiv enn før antatt. Det har kanskje noe å gjøre med fotosyntesen. Det er prosessen som lager oksygen som alt liv på jorda er avhengig av.
En ny undersøkelse fra Imperial College London publisert i magasinet Molecular Biology and Evolution undersøkte genetiske sekvenser fra 200 forskjellige typer av cyanobakterier som er i stand til å fotosyntisere. (Fotosyntesen er prosessen som plantene og noen andre organismer bruker ved å ta sollyset og forvandle det til kjemisk energi som drivstoff).

Oksygen

Tidligere trodde forskerne at oksygenproduserende fotosyntese startet for ca 2,4 milliarder år siden.
Men forskerne i denne nye undersøkelsen fant at mange typer har svært gamle karakteristikker.
Det viser seg at disse cyanobakteriene eller deres forfedre kan ha fyllt jordas atmosfære med oksygen milliarder av år tidligere enn vi trodde.
Oksygen er fundamentet for alt liv og alt grønt – og dets eksistens på jorda er svært gammel.
Mens alt som assosieres med det grønne (planter, natur, mat og oksygen) er nødvendig for å overleve, lar vi ofte  grønnfarger komme i bakgrunnen.

Farger

Bakgrunnen i et tradisjonelt maleri er ofte grønn eller blå mens objektet i framgrunnen er malt med varmere farger som rødt og oransje.
Grønt er lettere for oss å glemme ifølge en nylig undersøkelse. De fant at folk lettere husket rødt og gult enn blått og grønt.
Men hvis grønt er så lett å glemme eller gå forbi, hvorfor er vi da så tiltrukket av det?
Grønnfarger er ofte knyttet til harmoni, fred og forbedret mental helse. Mange studier har vist at nærhet til parker og grønt er linket til lavere nivå av depresjon og nervøsitet.
Så mens det kanskje ikke er fremst i vår oppmerksomhet så er det ekstremt viktig for oss å ha svært mye grønt i bakgrunnen.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather