Grønne vegger, hva gjør de for oss?

Grønne vegger, hva gjør de for oss?

Grønne vegger Green Fortune

Fordeler med Grønne vegger

De fordelene plantevegger gir oss strekker seg langt utover det estetiske. Vi har alle en solid grunnleggende forbindelse med blomster, planter og trær. Det er også grunnen til at vi har planter hjemme. Vi føler at det er naturlig å ha planter i stua, så vanlig at noen kanskje ikke legger merke til det en gang, men du vil definitivt merke det hvis de IKKE var der. Da ville det være noe som manglet. Teorien om Biofili antyder at vi alle har en tilknytning og kjærlighet til naturen og det gjelder både hjemme, på jobb eller på kjøpesenteret.

Nylige undersøkelser viser at planter er bra for bygninger og oss som ferdes og jobber der på mange måter. Interiørbeplantning og grønne vegger spiller en viktig rolle i å skape et trivelig, hyggelig og avslappende miljø for arbeid, fritid, avslapning og ferdsel. Som kjent er det bevist at planter reduserer sykefravær og øker trivsel og kreativitet.

Hvordan kan Grønne vegger hjelpe oss?

Det kan skje på følgende måter:

Kjøling

Det foregår ved at vann blir transportert fra jorda gjennom røttene og opp og ut gjennom bladene til atmosfæren. Dette kaller vi transpirasjon som altså er fordamping av vann.

Rense luft

Plantene renser lufta ved å absorbere giftige stoffer, transportere dem ned til mikroorganismer i rotsona som da enten bryter de ned og/eller omdanner disse stoffene til plantenæring. Det er først og fremst flyktige organiske forbindelser (VOC) som f.eks. benzen og formaldehyd. Det har vært hevdet at disse stoffene er årsaken til «Sick Building Syndrome» (SBS).

Plantene forbruker CO2 i energiproduksjon og gir oss oksygen tilbake.

Redusere støy

Hvis planter er plassert riktig vil plantene og da særskilt grønne vegger absorbere og bryte av lydbølger slik at støy blir betydelig redusert.

Minsker støv

Plantene omgir seg med et lag fuktighet noe som gjør at bladene tiltrekker seg støv og de er derfor effektive støvsamlere. Det betyr videre at bladene må rengjøres slik at de kan ta opp mer støv og at ikke de blir så tildekket av støv at det hindrer fotosyntesen.

Gir oss oksygen

Vi puster inn 5-6 liter oksygen hvert minutt og ved å sette inn planter på et kontor kan CO2 og CO nivået reduseres betraktelig. CO2 får oss til å føle oss søvnige, men akuratt som oss så må også plantene være friske for å fungere optimalt. Noen planter som orkideer, bromelia arter og sukkulenter skiller ut oksygen om natta i motsetning til andre som gjør dette om dagen.

Gjør oss lykkeligere

Dette har med biofili å gjøre og vår forbindelse og trang til å være i kontakt med naturen.

Gjør oss mer produktive

Planter forbedrer ytelsen, konsentasjonen, kreativiteten og i sum da produktiviteten vår. Planter gir oss også en mer positiv oppfatning av andre og våre omgivelser.

Reduserer vannforbruk

Hvis man vil kan «gråvann» bli renset, resirkulert og bli brukt til å vanne planter og grønne vegger med.

Veiviser i store bygninger

Grønne vegger og større planter i grupper fungerer også godt som romdelere, skillevegger og å lede folk dit man vil at de skal gå eller stoppe ferdsel hvis det er ønskelig.

Besøkendes oppfatning forbedres

En grønn vegg vil forbedre de besøkendes oppfatning om din bedrift og du vil få et «grønnere» image. I et shopping senter vil kundene tilbringe mer tid og handle mer.

Total miljøforbedring

De fleste av oss vet instinktivt at å være nært til det grønne gjør oss mer avslappet og i harmoni med omgivelsene. Interiøret og bygningen blir roligere og mer avslappet, men samtidig mer interessant og stimulerende.

grønne vegger

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather