Grønne levende vegger

Grønne levende vegger

grønne levende vegger

Mennesker verden over har større avstand til naturen nå enn noen gang før.  Omlag 80% av USA’s befolkning bor i byer eller bynære områder. På toppen av det hele bruker vi mer enn 90% av tiden vår innendørs!

Dette (Richard Louv kaller det ”Nature Deficit Disorder”) i kombinasjon med vår naturlige tiltrekning til naturen, er det ikke noen overraskelse at markedet for innendørs grønne levende vegger øker. De fleste av oss har en innebygd lengsel etter å være i naturen og levende systemer, spesielt føler vi dette i kunstige miljøer som er fyllt med så mye stål, glass og betong.  Dette er kjent som en av de grunnleggende menneskelige lengsler, kjent som biofili og det er kanskje grunnlaget for hele bransjen som sysler med levende planter i en eller annen form.

Designere kan integrere naturen med arkitektonisk design (biofilisk design).  Eksempel på slik design er alt fra landskapsarkitektur til naturinspirert dekor, fra vinduer og takvinduer med utsikt til natur og himmel og naturlig ventilasjon til levende grønne vegger.  Levende grønne vegger og grønne tak blir ofte kalt levende arkitektur, og det er en perfekt illustrasjon på biofili.

Man må ofte gjøre en ekstra innsats for å forklare fordelene og sammenhengen med biofilisk design og alle de direkte og indirekte fordelene som levende vegger har.

Her er noen få viktige punkter.

Grønne levende vegger er visuelt tiltrekkende

Hvis gjort riktig er en levende vegg et vakkert syn.  Levende vegger er et virkelig fysisk eksempel på levende natur i et kunstig miljø. Det er også nøyaktig i øye høyde for alle for maksimal effekt og naturlig kontakt.  Til forskjell fra et stillestående landskapsbilde består en levende vegg av virkelige blader som vokser og dør og kanskje til og med blomstrer og har en avslappende virkning med et forfriskende syn av farger, former, mønster og enda bevegelser ved små vindpust.  I tillegg kan man noen steder legge til vann på forskjellige måter. Det er i den menneskelige psyke å like å være nært til vann, men det er også visuelt tiltrekkende.

Levende vegger har også andre ikke visuelle fordeler

Inntil nå har det estetiske aspektet vært det viktigste salgsargumentet for levende vegger.  Men vi mennesker bruker alle våre sanser for instinktivt å sjekke omgivelsene.  Denne multi-sensoriske oppmerksomheten har vært nøkkelen til menneskets overlevelse i lange tider og lar oss evaluere potensielle farer og å komme seg etter stress.  Det viser seg at levende vegger kan appelere til oss på ikke visuelle måter.

  • Duften av bladverk, blomster, jord og vann kan være styrkende.
  • Lyden av raslende blader, flytende vann, dryppende vann og insekter kan være avslappende og stimulerende.
  • Den subtile følelsen av varme og fuktighet spesielt nær en levende plantevegg kan virke beroligende.
  • Følelsen av ren luft som fyller lungene i nærheten av en levende vegg kan virke oppfriskende.

Naturlig ventilasjon og renere luft

Innendørs miljø inneholder flere luftbårne smittekilder som kommer både fra innen-og utendørs kilder.  Biofilisk design anbefaler naturlig ventilasjon for å forbedre innendørs luftkvalitet.  Dette kan omfatte vinduer som kan åpnes, lav VOC’s fra byggematerialer og bedre HVAC filtering.  Men innendørs miljø kan også forbedres naturlig.  Passive levende vegger kan moderere temperaturen og samtidig rense lufta.  Aktive grønne levende vegger integrert i HVAC eller separate system kan rense og naturlig ventilere lufta.

En levende vegg trives i naturlig lys; det gjør du også 

En av de viktigste tingene man må ta hensyn til når det gjelder en levende vegg er LYS.  Selvsagt er plantene positivt påvirket av naturlig lys, men ikke glem at takvinduer og store vinduer også påvirker de som oppholder seg der positivt.  Naturlig lys påvirker ikke bare at man ser bedre, men også produktiviteten ved å forbedre humøret og de ansattes tilfredshet og dermed redusere sykdom og fravær.  Naturlig lys kan også gi oss utsikt til omgivelsene eller himmelen som gir oss en følelse av sikkerhet og renhet.

Levende arkitektur appelerer til vår trang for naturen.  Man må være klar over at levende vegger innenfor rammen av biofilisk design har mange anvendelsesmåter (levende rom, arbeidsplasser, sykehus, etc.)

Til slutt:

Ettersom biofilisk design erstatter tradisjonell arkitektur må man forvente å se  grønne levende vegger mange steder, ikke bare pga den estetiske verdien, men også pga alle de andre egenskapene en levende vegg har.

 

[contact_form]

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather