Grønn vegg og nye trender

Grønn vegg og nye trender

grønn vegg

Dagens «nye arbeidsplasser» blir mye bedre med en grønn vegg

 

En ny trend har kommet når det gjelder arbeidsplassene våre. Vi arbeider fleksitid og vi arbeider hvor som helst, men for det meste i åpne kontorlandskap. Denne nye måten å arbeide på kan påvirke helsa vår på mange måter. Det kan være mye støy og lite plass til det personlige. Hvilken rolle kan grønne planter og en grønn vegg spille i slike omgivelser? Interiørarkitekter gir oss nå nye ideer og løsninger.

En ny trend

  • Folk er begynt å arbeide mer og mer hjemme og utenfor kontortid, noe som betyr færre arbeidsstasjoner på arbeidsplassen. Disse vil igjen være mer fleksible når det gjelder lay-out og gir de ansatte mer frihet til å uttrykke sin personlige stil og smak.
  • Arbeidsmengden øker. Kontorer vil bli mer sparsommelig og strengt dekorert. Et miljø med færre stimuli kan forbedre konsentrasjonsevnen, men samtidig blir det stadig flere klager på støy i åpne kontorlandskap.
  • Pga større arbeidsmengde er det blitt mer og mer viktig med regelmessige og fornuftige pauser. Kantiner og andre avslapningsområder har en mer uformell og koselig atmosfære. Møter etc finner sted i spesielle rom både for formelle og uformelle samtaler.
  • Vi vil at klienter skal føle seg velkommen ved å skape attraktive og stilige resepsjoner, møterom og spiseområder. Fordi ansatte jobber mer hjemmefra kommer de ikke så ofte til kontoret lenger som før, men når de kommer ønsker de å føle seg knyttet til arbeidsplassen eller organisasjonen. Interiøret har i oppgave å styrke bildet og identiteten til arbeidsplassen eller organisasjonen og å beholde forbindelsen til arbeidskolleger. Spesielt unge ansatte har et ønske om å arbeide mer fleksibelt og i mer inspirerende omgivelser.

Færre kontorplasser i åpne kontorlandskap

Kontorpulter plassert ved siden av hverandre eller overfor hverandre er en vanlig måte å organisere kontorer på. Veska di og jakka di er innelåst, du tar med deg din personlige datamaskin (BYOD, Bring Your Own Device) og ser etter et sted der du kan arbeide ‘plug and play’. Dette gjør at tomme kontorpulter» fungerer”. Alt er lagret digitalt, så bort med mappene, bildene og annet stoff. For noen kan dette være en veldig bra måte å jobbe på, for andre er det for mye folk og utsmykningen for sparsommelig.

Hva da med ambisjonen vår med å lage et sunt og godt arbeidsmiljø? Bare det å installere et luftrenseanlegg e.l. bringer oss ikke dit. Mer og mer viser vitenskapen oss at grønne planter på arbeidsplassen har positive virkninger på oss når det gjelder det å føle oss vel og friske. Planter bryter ned skadelige stoffer, sikrer nok oksygentilførsel, øker luftfuktigheten, øker konsentrsjonsevnen og skaperevnen vår og reduserer støy og irriterende lyder. Det er mer enn god nok grunn til å bruke planter på arbeidsplassen.

I klassiske kontormiljø hadde hver arbeidsplass sin egen potteplante. Det er ikke plass til slikt lenger i en del moderne kontorlandskaper og det passer ofte ikke så godt inn i moderne kontorinteriør heller. Men hva passer egentlig inn? En grønn vegg kanskje?

Grønn vegg og grønne møbler

Grønne vegger er en utmerket måte å erstatte den gamle potteplanta på. Det tar ikke opp noen gulvplass og forbedrer klimaet innendørs på mange måter. Plantevegger har også gode lydabsorberende kvaliteter.

Med ulike nyanser av grønt og andre farger kan man lage en inspirerende grønn vegg. Man kan også sette opp frittstående  grønne vegger som delevegger.

Man kan slå to fluer i en smekk med å dekke en romdeler med planter og samtidig f.eks. plassere støyende kontormaskiner etc på den andre siden. Voila! En grønn vegg som har mange funksjoner. Eller man kan installere en vinduskarm fylt med planter. Det blir stadig utviklet nye systemer eller møbler der det er mulig å ha planter.

Grønn avslapning

Selvfølgelig må også steder der man kan slappe av og hvile være beroligende, men også på samme tid er det viktig at stedet er inspirerende og skaper ny energi. Utallige undersøkelser viser at planter kan gjøre alt dette. En grønn vegg har også et stort antall planter, noe som gjør at den positive effekten blir desto større.

Identitet og image

De fleste vil være stolte av firmaet de jobber for, ikke bare av de økonomiske resultatene, men også av dets image. Dette er noe som de yngste ansatte mener er spesielt viktig når de begynner å arbeide et sted. De kan tenke; «Dette er stedet jeg vil være, her forstår de virkelig hvordan det skal være.”

Kunder anser det å føle seg velkommen som svært viktig, og ønsker å føle seg velkommen i det man går inn døra. Et interiør med øye for detaljer og god bruk av planter sier en god del om selskapets holdninger.

Så hvorfor er grønt så viktig? Blomster og planter gir folk en følelse av trygghet, frihet, ro og harmoni så vel som positiv energi. Dette er ikke noe nytt. I mange år allerede er dette blitt testet og bevist i mange vitenskapelige studier. En av grunnene er at mennesket og naturen har hatt en forbindelse helt siden begynnelsen. Bare ta deg selv som et eksempel; å la seg fylle med inntrykk fra naturen ved en spasertur eller ferie kan gi deg en utrolig mengde med ny energi og nye ideer. Videre er grønt assosiert med bærekraft. At firmaet bruker planter kan symbolisere din bekymring for miljøet og planeten vi lever på. I tillegg gir det poeng for bærekraft ifølge miljøklassifiseringen BREEAM.

Hvordan kan du forsikre deg om at resepsjonsområde, vente-og møterom etc i firmaet gir positiv energi og fremhever ditt image ved bruk av planter:

Tips for resepsjonsområde:

  • Hvis folk må vente for en avtale kan en kombinasjon av sitte og plantearrangementer være løsningen. Grønt utsondrer ro og dette kan virke beroligende på en besøkende som er litt spent. Dette kan gjelde for entreen til et sykehus, et advokatkontor eller sosial institusjon. Når du passerer tollpunktet på Schiphol flyplass i Amsterdam er det et venterom med beplantede sitteplasser som er et glimrende eksempel på det å skape en rolig atmosfære. På den andre siden kan også et spennende mønster og fargevariasjon være underholdende og gjøre at ventetiden føles kortere. Et godt eksempel på det er Vodafone som har laget en del av logoen sin av planter, noe som skaper en wow effekt.
  • Ønskede kvaliteter som fasthet, eleganse og særegenhet kan også uttrykkes ved hjelp av planter. Et velkjent klesmerke bruker en jungelplante like ved butikkvinduet hvor jeansene henger ned fra greinene omtrent som nødvendige overlevelsesredskaper.

Tips for et møterom:

  • En godt designet grønn installasjon kan invitere til småprating og å bryte isen ved starten av et viktig møte.

Grønt vedlikehold

Å ha planter føles av mange som en plage fordi det krever mye arbeid som også må gjøres profesjonelt. Green Fortune kan ikke bare skape inspirerende flater, men vi kan også passe på dem. Vi arbeider med vedlikeholdskontrakter og plantegarantier. Dette betyr at alt vedlikehold blir tatt vare på, og din nye arbeidsplass er ikke bare framtidsrettet og miljøriktig, men den vil også holde seg frisk og grønn så lenge du måtte ønske.

 

[mailchimp Optin=»1″]

 

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather