En grønn plante på pulten holder deg frisk

En grønn plante på pulten holder deg frisk

grønn plante

Helsefordeler ved å ha en grønn plante på kontorpulten

Ansatte som har en plante på pulten eller i nærheten av arbeidsplassen har færre sykedager, trives bedre og er mer produktive.

Undersøkelser viser at ansatte er mer engasjerte i arbeidet og tror det er mulig med positive forbedringer i nærmiljøet hvis de har en «grønn venn» ved sin side. Dette hevder et britisk firma som jobber innen HMS.

På den andre siden så vet de ansatte når de blir lurt og kunstige planter rundt omkring har ingen merkbar effekt blir det hevdet.

Det handler om å være involvert i jobben din sier Mark Hall i Protecting og på en eller annen måte vil en grønn plante på pulten eller i nærheten gjøre hele forskjellen.

Den nyeste undersøkelsen publisert i 2014 av forskere i Cardiff sier at ansatte har en større ansvarsfølelse hvis de har en levende plante i nærheten og dette gjenspeiles i arbeidet de gjør.

Reduserte plager

Resultater viser at bare det å bruke mer planter i kontormiljøet viser en umiddelbar økning i produktiviteten og på lengre sikt en reduksjon av sykefraværet på opptil 15%.

Tidligere viste en undersøkelse fra Australia at planter på arbeidsplassen resulterte i en reduksjon av kjente plager og problemer som:

  • Spenning/nervøsitet – 37% reduksjon
  • depresjon/motløshet – 58% reduksjon
  • sinne/fiendtlighet – 44% reduksjon
  • tretthet – 38% reduksjon

Hva sier de ansatte?

Intervjuer med ansatte viste at de likte å jobbe i et miljø med planter, men ble skuffet hvis de fikk kunstige planter i stedenfor.

Protecting spurte ansatte fra forskjellige miljøer både med og uten levende planter hva de syntes.

  • Alice, en forsikringsagent svarte; «Jeg får skyldfølelse hvis jeg tar meg litt fri nå. Jeg må gjøre avtaler med andre om å passe på planta mi for meg hvis jeg er borte. Hvis jeg er syk en dag så bekymrer jeg meg mer for hvordan det går med planta  enn meg selv.»
  • Paula sa; «Du kan ikke tro hvor mye trøbbel vi hadde med å få lov til å ha planter her. Nå ser kontoret vårt ut som et sted man har lyst til å være. Vi har til og med en plan for hvem som skal passe på plantene og det gjore oss til et bedre team.»
  • Brian, avd.leder; «Vi spurte om å få noen planter og så dukket det opp et lass med kunstige planter som vi hatet og til slutt brukte som søppelbøtter. Det endte med at folk tok med seg sine egne planter så vi ble en form for «geriljagartnere.»
  • Chiang; «Jeg kunne ikke tro det når noen med en t-skjorte med logo dukket opp for å stelle med plantene våre. Det viste seg at sjefen ikke ville at vi skulle kaste bort tid på dette og betalte et byrå for å gjøre jobben…det var jo det jeg så fram til å gjøre selv.»

Nye ideer

Alle ble så entusiastiske pga kontorplantene at de begynte å dyrke grønnsaker på et ledig område ved enden av parkeringsplassen. Til å begynne med var ledelsen imot dette, men nå blir det sett på som et viktig ledd i team byggingen.

Protecting sier at det er klart at planter både ute og inne har en stor positiv innvirkning på de ansattes moral, helse og effektivitet.

Med redusert sykefravær og bedre arbeidsinnsats er det klart at det å introdusere noe grønt for de ansatte gir investeringen mange ganger tilbake sier Mark Hall.

Det er også andre virkninger av dette sier han som du kanskje ikke har tenkt på. Besøkende og kunder vil se på dette som et mer imøtekommende sted og et mer avslappende miljø som gjør kommunikasjonen mye lettere.

Protecting sier at man alltid bør vurdere ideer som gjør arbeidsplassen til et mer hyggelig sted å tilbringe dagen.

Ansatte som trives og er friske er mer produktive og mer lojale ansatte, sier Hall.

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather