Biofili, hva er det?

Biofili, hva er det?

 9.3Green Fortune Plantwall Clariant Shanghai 8

Hva er Biofili?

Biofili er et uttrykk du vil høre mye mer om framover og det vil ha en økende innflytelse på interiør, design og arkitektur.

Ordet biofili betyr direkte oversatt kjærlighet til livet og levende ting. Det kommer fra gresk og er det motsatte av fobi (phobia). Fobi = frykt for, Fili = kjærlighet til. Vi har en intuitiv og dyp nedarvet tiltrekning til naturen og en biologisk trang til kontakt med alt det naturlige.

Hvis jeg spurte deg om et sted der du føler deg rolig og avslappet vil sjansene være store for at du ville valgt et sted i naturen. Forskere har funnet ut at mer enn 90% av oss ville foretrukket en naturlig setting.

Vi føler oss vel i naturen, men også vår fysiske og mentale tilstand er avhengig av en stadig kontakt med naturen. Det virker inn på vårt personlige velvære, produktivitet og til og med forholdet vårt til andre.

Biofili – en kort historie

Ordet biofili ble først brukt av psykologen Erich Fromm i 1964. Han beskrev det som en lidenskapelig kjærlighet til livet og alt som lever.

Teorien ble folkeliggjort av den amerikanske biologen Edward O. Wilson i 1984 med boka «Biofili». Han definerte det som trangen til å føle oss ett med andre former for liv.

I løpet av de siste tiårene har biofili blitt anerkjent både av forskere og også designere og arkitekter. Flere studier bekrefter de positive fordelene som ligger i kontakt med naturen. Forsøk viser at det kan forbedre produktiviteten, redusere stress, forbedre læring og forståelse samt at rekonvalisering fra sykdom går mye raskere.

Hvorfor trenger vi Biofilisk design?

Å redusere energiforbruket i bygninger er viktig i forhold til en bærekraftig framtid, men det er også like viktig å forbedre forholdene som vi mennesker lever og arbeider under. Fordelene med naturlig dagslys og ventilasjon har vist seg å forbedre velvære og redusere sykefravær. Generelt er også nå fok mer klar over at de trenger og fortjener et sunt miljø. Dette konseptet har blitt utviklet til noe som kalles biofilisk design. Likevel, dette konseptet blir noen ganger misforstått og ofte blandet sammen med biomimicry (bio=liv, mimicry=imitere) som mer dreier seg om å etterligne former fra naturen uten nødvendigvis å ta med seg det grønne.  I denne artikkelen vil vi forklare filosofien bak biofilsk design og arkitektur som kan hjelpe til med å oppnå en sunnere og mer naturlig arkitektur.

Biofilisk design

Uttrykket Biofili er forholdsvis nytt, men konseptet er det ikke. Folk har egentlig alltid vært klar over dette.

Det er bare i de siste 250-årene, siden den industrielle revolusjonen, at det har vært et skifte til et mer urbant levesett og økt isolasjon fra naturen.

Inntil da var livene og hjemmene våre integrert i de naturlige omgivelsene og derfor har utviklingen vår vært influert av samspillet med naturen og det romslige naturlige landskapet.

Mange arkitekter og designere måtte innrømme at det er en forbindelse mellom våre urbane plager og sykdommer og den sparsomme designen på en del moderne bygninger og miljø. Dette førte så til utviklingen av en ny praksis; biofilisk design.

Biofilisk design integrerer naturen og de naturlige elementene, materialer og former med arkitektur og interiør.

Fordelene med biofilisk design

Biofili er viktig for vår fysiske og mentale helse. Hvis vi er fratatt muligheten til å ha kontakt med naturen, vil det påvirke oss negativt.

Har du noen gang vært i et trist rom uten vinduer, bare et elektrisk lys og følt deg deprimert, kraftløs og tappet for energi? I så tilfelle forstår du hvor viktig biofilisk design er.

Ifølge Stephen Kellert (forfatter av bøker om emnet) vil man etter å ha tilbrakt noen timer i et slikt miljø begynne å føle en slags sensorisk deprivasjon.

Undersøkelser har vist at vår evne til å kontakte naturen kan lindre stressfølelser, og raskere komme oss etter mental tretthet, forbedre fokus, mental utholdenhet og produktivitet.

Kanskje er det overraskende, men man har funnet ut at bare det å se på bilder fra naturen hjelper oss til å få oss i bedre humør og føle oss mer avslappet.

At vi har tilgang til naturlig dagslys er også et viktig element. Det kan hjelpe til med å forbedre humøret og balansere hormoner som regulerer søvn.

Biofilisk design er derfor ikke bare en ny slags design for å gjøre ting penere og mer stilig, men det er viktig for din helse og trivsel.

Planter er mer enn bare en ny interiørtrend. Den økte populariteten er en del av den økende bevisstheten om viktigheten av biofilisk design i våre hjem og arbeidsplasser.

Biofilsk design er ikke bare en ny trend som vil forsvinne. Det er et konsept som vil bli mer viktig i fremtiden, men mer enn det; det vil bli et ledende prinsipp innen design, arkitektur og interiør i tiden som kommer.

plantevegg biofili

 

[mailchimp Optin=»1″]

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather