Åtte helsefordeler ved bruk av planter.

Åtte helsefordeler ved bruk av planter.

plantevegg helsefordeler

Helsefordeler

De fleste av oss har blomster eller planter av en eller annen type hjemme, men vi er ikke alltid klar over den positive virkningen de har på helsa vår. Visste du at lufta hjemme hos deg kan inneholde helseskadelige usynlige gifter som kan bli fjernet av planter? Å plassere en plante eller to på tenåringen din sitt rom kan hjelpe dem til å konsentrere seg bedre når de gjør leksene sine. Se hvilke helsefordeler du kan ha ved å bruke mer blomster og planter i nærmiljøet:

 1. Naturlig helbreder

  Aloe vera planten (Aloe barberae) er også en medisin plante samtidig som den har evne til å rense lufta. På engelsk er den også kjent som ‘ørkenliljen’ og  ‘udødelighetens plante’ noe som henspeiler på dens helbredende virkning.

  Gel’en inne i en aloe plante kan hjelpe til med å helbrede kuttskader og er også svært effektiv til å avkjøle brannskader, inkludert solbrenthet. De gamle Egyptere brukte denne planten til å helbrede forbrenninger, infeksjoner og parasitter. Bladene til denne superplanten kan også hjelpe til med å redusere astmasymptomer ved å koke bladene og puste inn dampen.

  aloe vera helsefordeler

 2. Frisk luft

  NASA utførte en undersøkelse som de kalte for Clean Air Study for å finne ut hva slags planter som kunne hjelpe til med å rense lufta for skadelige stoffer. Grønnrenner (Chlorophytum comosum) er en av plantene på lista. Det er en av de mest populære og lettstelte stueplantene som finnes. I plantevegger bruker vi også mange av plantene på NASA’s clean air list, f.eks. Nephrolepis typer (bregner), Philodendron typer, Aglaonema og Epipremnum typer.

  Disse plantene vil rense lufta i huset ditt for benzen, formaldehyd, karbonmonoksid og xylene. Disse er alle vanlige flyktige organiske stoffer (VOC’s) som kommer i lufta i boligene våre fra  ting som møbler, tepper og husholdningsmaskiner.

  Gummiplanten (Ficus elastica) er en annen plante på NASA’s Clean Air liste. De er populære prydplanter med læraktige, blanke ovale blader.

  Gummiplanten rager høyt på lista av potteplanter som fjerner skadelige stoffer. Ettersom den blir større og eldre blir gummifikenen enda mer effektiv til å fjerne skadelige stoffer fra innelufta.

  Formaldehyd kan bli frigitt til lufta fra møbler og gulvbelegg så vel som annet inventar som du kanskje ikke tenker over som f.eks. luftrensere, hårprodukter og neglelakk. Dette er store og viktige helsefordeler som plantene bidrar med spesielt i vår tid der vi er svært utsatt for slike stoffer.

  helsefordeler grønnrenner

 1. Pust lettere

  (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’),også kjent som Svigermors tunge, er lett å stelle og en av de mest holdbare potteplantene. Den har stive opprette blader og gir et særpreg til ethvert rom.

  Som vi alle vet, gjør plantene det motsatte av det vi gjør når vi puster. De tar inn karbondioksid og omdanner det til oksygen. De fleste planter gjør dette om dagen, men Svigermors tunge er en av de få som frigir oksygen om natta. Det gjør den til en perfekt plante å ha på soverommet når du sover.

  Plasser plantene innenfor din pustesone, som er ca to kvadratmeter rundt der du normalt sover for å utnytte denne fordelen.

  sansevieria helsefordeler

 1. Naturlige luftfuktere

  Ca 10 prosent av fuktigheten i lufta som vi puster inn kommer fra planter. Areca palmen (Chrysalidocarpus lutescens), også kjent som Fjærgullpalme er en svært populær stueplante. Denne  palmen frigir fuktighet til rommet noe som er spesielt kjærkomment i vinterhalvåret med tørr luft. Planter som kaktuser og sukkulenter derimot, holder på vannet og avgir derfor svært lite fuktighet.

  areca helsefordeler

 2. Naturlige lukter

  Bruk planter som avgir duft som f.eks. sitrontrær (Citrus hystrix) for å fylle hjemmet ditt med vidunderlig frisk duft istedenfor bruk av kunstige luftfriskere. Det er en naturlig og kjemisk fri måte å forfriske hjemmet ditt på, den kan også brukes i matlagingen. Andre aktuelle duftplanter kan være Stephanotis (duftranke) og Gardenia.

  citrus

 1. Mindre stress, mer stress

  Undersøkelser har visst at det å ha planter hjemme, og på arbeidsplassen, har en positiv effekt på de som oppholder seg der. Planter hjelper til med å redusere stress og tretthet og forbedrer produktiviteten.

  Plasser noen potteplanter, spesielt de med brede blader, på arbeidspulten din, på hjemmekontoret og alle steder der barna leser eller gjør lekser. Hvilken som helst palme, slik som dvergpalme (Chamaedorea seifrizii) eller en bjørkefiken(Ficus benjamina), vil regulere fuktigheten og redusere karbondioksid utslippet både hjemme og på kontoret/arbeidsplassen.

  ficus helsefordeler

 

 1. God søvn

  Å få de anbefalte sju til åtte timers’ søvn per natt kan være vanskelig.  Våre hjerner er travelt opptatt med å tenke på hva som hendte i løpet av dagen og om alt som vi skal gjøre i morgen.

  Undersøkelser har vist at dampen fra noen planter spesielt lavendel (Lavandula) og sjasmin (Jasminum) kan gjøre at vi får en bedre søvn. Ha en lavendel eller sjasminplante ved senga. Duften fra disse plantene induserer en følelse av ro som vil hjelpe deg til å forberede deg for en god natts søvn.

  lavendel helsefordeler

 

 1. Forbedre din mentale helse

  Når du føler deg dårlig er det ingenting som piffer deg opp like mye som en plante eller fargeglade blomster. Undersøkelser har vist at sykehuspasienter som har blomster eller planter på rommet eller som ser ut på en hage fra rommet sitt, ofte blir raskere friske enn de som ikke har planter rundt seg. Man kan oppnå betydelige helsefordeler ved mer bruk av planter i slike omgivelser.

  Planter hjelper til med å øke vårt nivå av positivitet og får oss til å føle oss mer trygge og avslappet. De kan også hjelpe til ved ensomhet og depresjon. Det å passe på en levende ting er meningsfullt og givende, spesielt når en plante som du har passet på begynner å blomstre. Velg først lettstelte planter som f.eks. Pauli øye (Saintpaulia). De blomstrer hele året rundt og er ikke vanskelige å få til.

  st. paulia helsefordeler

 

 

 [contact_form]

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather