5 viktige punkt for grønn design

5 viktige punkt for grønn design

grønn design

Her er 5 ting som noen ledere gjør galt

Dagslys og riktig temperatur gjør det lettere å fokusere på jobben. Det vil også redusere bedriftens karbonavtrykk .

Hvis du har trøbbel med å få arbeidet gjort, kan du kanskje skylde på ditt «ikke-bærekraftige» energisløsende kontor. Grønnere kontordesign viser seg også å gjøre at ansatte trives bedre og blir mer produktive. En ny rapport viser til over 150 forskjellige forsøk om dette.

1. Hvis det er kaldt på kontoret får du mindre gjort

Dette er det de fleste klager over: Det er enten for varmt eller for kaldt. Det kan kanskje synes som en fillesak, men det har faktisk stor innvirkning på innsatsen. En undersøkelse viste at produktiviteten falt 4% hvis det var for kaldt og 6% hvis det var for varmt. Mesteparten av tiden så vil også feil temperatur føre til sløsing av energi som når airconditionsystemet står på for kald luft slik at man må gå med ekstra klær inne for ikke å fryse.

Luftkavliteten har også en virkning. Flyktige organiske forbindelser som er vanlige fra byggematerialer forurenser innelufta og kan gjøre de som arbeider inne søvnige og mindre i stand til å tenke klart. I et laboratoriestudium fant forskere ut at bedre ventilasjon forbedret de ansattes produktivitet med 11%.

2. Dagslys får oss til å arbeide bedre, sove bedre og sparer energi

Du er også bedre i stand til å arbeidre bedre hvis du sitter i nærheten av et vindu, dagslys gjør oss mer produktive. Ved siden av det å forbedre innsatsen gjennom en arbeidsdag vil lys også hjelpe til med å forbedre søvnen seinere –  som i sin tur gjør det lettere å konsentrere seg og tenke neste dag. Kontoransatte med vinduer får 173% mer hvitt dagslys på en dag og sover gjennomsnittlig 46 minutter lenger hver natt enn de som bare får lampelys.

Igjen; det er en klar sammenheng med bærekraft. Dess mer et kontor kan basere seg på dagslys istedet for kunstig lys dess mer kan man spare på strømmen.  Selv områder langt inne i rommet kan benytte ny teknologi som; denne  innretningen som omdirigerer sollyset for å gi ansatte tilgang på dagslys.

På den andre siden kan en godt opplyst plantevegg langt inne i et rom ha samme virkning som å se ut på naturen; en stor grønn flate med levende planter.

3. En plante eller utsikt mot natur  forbedrer  arbeidsinnsatsen

Vinduer hjelper også til med å gi utsikt – noe som spesielt er en stor fordel hvis det er utsikt mot natur . Å se på trær eller en park er bevist å gjøre de anatte mindre frusterte, mer tolmodige, friskere og mer fokusert på arbeidet. Innendørs planter hjelper også til med å gjøre folk mer effektive og lettere for å konsentrere seg. Hvis du ikke har utsyn mot planter eller natur kan til og med bilder av natur hjelpe.

Men en godt opplyst plantevegg langt inne i et rom har samme virkning som å se ut på naturen; en stor grønn flate med levende planter. Det er bokstavelig talt grønn design.

4. Hvis du kan sykle til arbeidet, er det mindre sjanse for at du blir syk

Hvor kontoret ligger er nesten like viktig som hvordan det ser ut innvendig – delvis fordi det påvirker strevet med å komme seg på jobb hver dag. Hvis de ansatte kan ta offentlig transport eller hvis det er mulig å bo i nærheten slik at man kan gå eller sykle vil det være veldig bra. En hollandsk studie konkluderer med at de som syklet til jobben var mindre syke enn andre og hvis flere gjorde det samme ville samfunnet kunne spare opp til 27 milliner euro hvert år.

5. Åpne kontorlandskap og jobbe hjemmefra gir et mindre karbonavtrykk

Mange hater åpne kontorlandskaper, men det kan faktisk føre til bedre samarbeid, hvis det blir gjort riktig er det fremdeles muligheter til å unnslippe til et stille sted hvis du trenger ro for konsentrasjon eller hvile. En «tettere design» betyr at man bruker mindre plass, noe som i sin tur reduserer karbonavtrykket.

Åpne kontorlandskap med delte arbeidsstasjoner fungerer også bedre hvis folk av og til har lov til å arbeide hjemmefra eller fra en kaffebar. Studier bekrefter at en fleksibel arbeidssituasjon hjelper de ansatte til å føle seg mer fornøyde med jobben fordi de føler at de har mer kontroll og er faktisk mer lojale til arbeidsgiver.

Det er klart at de fleste enda ikke gjør alt de kan for å optimalisere arbeidssituasjonen eller arbeidsplassen. Det er helt sikkert fremdeles mye man kan gjøre for å gjøre at de ansatte trives bedre og blir mer produktive.

En ting som alle prøver på  er å tiltrekke seg talenter og så beholde dem. Man har funnet ut at en ting som tiltrekker seg talenter og holder på dem er hvordan arbeidsplassen/arbeidsmiljøet er og at det er enkelt å få gjort det man skal.

Små forandringer med grønn design til det bedre kan gi stor økonomisk uttelling. Det magiske er at man kan gjøre små forbedringer i produktivitet og hvis man sammenligner det med lønnsutgiftene ser man at det er et enormt potensial. Hvis jeg gjør en halv prosent forbedring og lønnsbudsjettet er på flere millioner vil det positive resultatet bli svært stort.

Siden dette med om de ansatte er fornøyde eller ikke er vanskelig å måle så har JLL laget et verktøy de kaller Green and Productive Workplace for å hjelpe bedrifter til å finne ut hvor bra de gjør det nå og hvor mye en liten forandring i design kan utgjøre i positiv retning.

 

[mailchimp Optin=»1″]

 

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinby feather